Doet het pijn?

Ik val maar direct met de deur in huis vandaag:

Religie is Sinterklaas voor gevorderden.

Stomweg dat fijne groepsgevoel krijgen dat je als kind ook had toen je met z’n allen ten minste één soort zekerheid had. Samen geloven in de Sint. Jezelf een bevestiging geven dat er houvast is in deze wereld; dat er een waarheid is. Dat de Sint over je waakt en alles hoort en ziet. Dat hij met pen en papier alles bijhoudt wat jij uitvoert. Maar zo is het niet, lieve mensen, nee..

God is net als Sinterklaas een verzonnen gedaante om gezellig gezamenlijk in te geloven. Uiteraard bestaan beiden fenomenen uit twee lagen; de ‘slimmerikken’ en de.. wat minder slimmerikken. Net als dat Sinterklaas wordt gespeeld door de ‘slimme’ volwassenen, wordt God (aldaniet indirect) gespeeld door de ‘slimme’ kornuiten van de kerk. De wat minder slimmerikken zijn in dit geval dan de kinderen en de gelovigen. Deze tweede partij wordt gemanipuleerd en dom gehouden.

Waarom? Het is nu eenmaal fijn je kinderen onder de duim te houden; ze een zoethoudertje te geven. Daar worden ze lekker rustig van. Pepernootje hier, kaarslichtje daar; allemaal om het idee een beetje meer vorm te geven en een andere werkelijkheid te creëren.

Daarbij leven Priesters goed van de subsidie; net als dat Sinterklaas dat doet. Het is dan ook hun werk; Mensen voorliegen. Op zich is daar ook niets mis mee als het de mensen gelukkig maakt, maar net als bij kinderen die bang zijn voor Sinterklaas en zijn almachtige boek, vind ik het ook een beetje zielig voor gelovigen die schuilen voor God’s alziend oog.

Het idee is bijna hetzelfde. Als je je kind niet in Sinterklaas laat geloven, dan ben je een slechte ouder en kijken anderen je raar aan. Als je je kind niet in God laat geloven, ben je ook een slechte ouder en kijken gelovigen je raar aan. Het zou mij niets verbazen als Sinterklaas al veel eerder bestond dan, bijvoorbeeld, de Bijbel zelf. Een geweldige inspiratiebron voor de kerk.

Het zou best goed kunnen dat er in den beginnen een boek werd bijgehouden door de vroegere Sint Niklaas waarin hij buurtroddels opschreef. Dat schreef hij dan in verzen en kleedde het aan tot mooie verhaaltjes. Gewoon als hobby. Het zou zelfs niet vreemd zijn als dat roddelboek uiteindelijk nog steeds ergens rondzwerft en dat er zeer veel verschillende drukken van zijn gemaakt. Mogelijkerwijs zijn er zelfs types die zijn flink filosofisch gekleurde verhalen als waarheid zagen. Het kan allemaal.

Maar ik dwaal af. Het gaat er om dat Sinterklaas angstaanjagend veel overeenkomsten heeft met het fenomeen Religie. Behalve dan dat Sinterklaas op een daadwerkelijk bestaande persoon is gebaseerd en dat over het algemeen enkel kinderen in hem geloven.

God en zijn apostelen = Sinterklaas en zijn pieten.
Gelovigen = …

PS: Dit is slechts een filosofische stelling en moet afvragend (niet aanvallend) worden beschouwd.

2 thoughts on “Doet het pijn?

  1. Ik ben van mening dat je de gevoelige snaar partieel blootlegt. Alleen zijn er naar mijn opinie ook nog diepere lagen.

    De eerste laag is de kracht van de groep. Zoals jij die ook beschreef. Dit geeft een gevoel van macht en daardoor kracht. Ook bij de wat simpelere primaten is deze drang te vinden. In een groep hoef je minder bang te zijn om verstoten te worden. Men is immers meer bezig met datgene buiten de groep.

    De tweede laag is geloof of bijgeloof. De mens heeft verschillende hormonen in zijn brein om een content gevoel te creëren. Dit geeft de primaat in kwestie een gevoel van euforie en levenslust.
    In mijn optiek is geloof een gecultiveerde ”stof”. Het geeft de mens een streven of beschrijving van zijn of haar leven. Het bindt de mens in de wereld. Rationeel gezien is de mens een er bij de haren getrokken object. Geloof versterkt de band met het Aardse leven door een soort bovennatuurlijk begeleiding.

    De derde laag is dat het voor een deel verantwoordelijk is voor het moraal in deze wereld. Het goed en kwaad. Nietzsche heeft eens gezegd, God is dood want wij hebben heb gedood. De consequentie hiervan ( ook Nietzsche was zich hiervan bewust ) dat iemand verantwoordelijkheid moet nemen. De mens heeft immers de oplegger van de ethiek weggedaan. Langzaam aan moeten er dus nieuwe waarden en normen gemaakt worden. Nietzsche had over, ”voorbij goed en kwaad”. Die gevolgen zijn in mijn optiek niet te overzien zeker niet door ons, post puberale personen verkerend in de levensfase.

    Die is een uiterst versimpelde versie van mijn visie. Daarnaast zijn er talloze lagen meer. Ook is alles mijn opinie en geen absolute waarheid of dat soort gelul.

  2. Ik kreeg geen bericht van je comment want hij moest blijkbaar nog ‘approved’ worden. Bij deze ^^ Een dergelijke post blijft mij ten alle tijden bij.

    Je samenvatting van mijn denken + verdieping van enkele lagen en toevoeging van eigen perspectieven doen mijn hart brullen naar meer.

    Wij spreken elkaar nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *